Bandenspanning van uw auto is erg belangrijk

De juiste bandenspanning is erg belangrijk voor uzelf en voor uw auto. Niet alleen verhoogt de juiste hoeveel druk uw veiligheid en het gevoel tussen de auto en de weg maar het draagt ook bij aan een beter milieu gezien een auto met de juiste spanning tot wel 25% kan besparen op brandstof. Dit laatste is toch zeker ook voor uzelf een leuke meevaller.

Hoe weet ik de juiste bandenspanning?

Als u de juiste spanning in de autoband of caravanband wilt hebben dan is dit erg afhankelijk van de lading van de auto. Als u met 4 personen in de auto zit dan hebben uw banden een hogere druk nodig dan wanneer u altijd alleen in de auto zit aangezien de lading van de auto dan vele malen lager ligt. U moet er dan ook van uitgaan wat de gemiddelde lading van uw auto is. Het schema voor de juiste spanning vindt u vaak aan de binnenzijde van het klepje waar uw tankdop achter schuil gaat. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het schema vaak ook vinden op de deurstijl van de bestuurderszijde of aan de binnenrand van de deur zelf. Mocht ook hier het stickertje met het schema ontbreken dan kunt u natuurlijk altijd nog uw handleiding raadplegen die u bij de auto heeft gekregen. Mocht deze ook nog ontbreken dan kunt u op houddespanningerin.nl de juiste spanning opzoeken.

Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?

Door de meeste fabrikanten wordt aangeraden dit regelmatig te doen maar wat is dan precies regelmatig? Als u het 1 keer per jaar doet en dit 3 jaar achter elkaar dan heeft u toch regelmaat? Dit is natuurlijk niet het meest verstandige. Doorgaans wordt geadviseerd om 1 keer per maand uw banden spanning te controleren en daar waar nodig aan te vullen. Als u rijdt met een te lage spanning in de banden dan zult u merken dat uw brandstofverbruik ernstig toe neemt (metingen tonen aan dat bij een onderspanning van 25% er een extra brandstofverbruik gemeten wordt van maar liefst 3%). Daarbij ontstaat er meer wrijving met de weg en een groter raakvlak waardoor er weer sneller slijtage op treed en dus bent u ook weer eerder aan nieuwe banden toe.

Controleer daarom 1 x per maand de bandenspanning en voorkom extra brandstofverbruik en overmatige slijtage aan uw autobanden.

Het Bandenspanning schema in de auto - uit te lezen voor de juiste spanning in uw banden.

Allemaal rijden met de juiste bandenspanning bespaart ons milieu

Niet alleen is het voor uw eigen portomonee lekker om minder vaak uw banden te moeten vervangen en dat uw brandstofverbruik laag blijft dankzij de juiste bandenspanning, ook is dit in zijn algemeenheid een besparing op het milieu waar we met z´n allen in leven. U kunt al snel 2 tanken brandstof per jaar uitsparen als u 1 keer maand uw banden spanning controleerd en zorgt dat deze op het juiste niveau blijft. Dat is met de huidige prijzen al snel tussen de 100 en 150 euro per jaar! Wederom lekker voor uw eigen portomonee maar sta ook eens stil bij het feit dat als elke automobilist in Nederland 1 x per maand zijn/haar bandenspanning controleert en aanvult dat er dan op jaar basis ergens tussen de 100 miljoen en de 125 miljoen liter brandstof bespaard wordt. Er hoeft dan dus minder olie aangeboord te worden, er is minder uitstoot omdat er 100miljoen liter brandstof niet verstookt wordt dus lagere CO2 waarden en dus een gezondere lucht voor ons allemaal.

Natuurlijk moet u ook feiten als veiligheid, rijcomfort en slijtage meenemen als extra voordelen bij het regelmatig controleren van de spanning.

Regelmatige controle van de bandenspanning

Als u regelmatig dus de spanning controleerd bij een bandenspecialist, tankstation of autobedrijf dan kunt u dus ook andere mensen indirect helpen. Als u even snel de banden wilt controleren en een indruk voor u voldoende is dan kunt u ook een meter kopen voor thuis. Deze meters kosten niet al te veel en zijn bij bijna elke zaak die iets met auto's heeft wel te krijgen. Onhoudt dus ook welke spanning uw banden moeten hebben en als u merkt dat ze aan de lage kant zitten vul ze dan gewoon even bij. Het verstandigste is om de spanning te controleren nadat de auto 10 minuten heeft stilgestaan of als u minder dan 4 km heeft gereden. Banden warmen namelijk door de wrijving met de weg vrij snel op en dan krijgt u een niet reeële waarde te zien.

Automatische controle van de bandenspanning

Er komt binnenkort een nieuw systeem op de markt van Johnson Controls voor banden en de spanning en het automatisch meten van de juiste spanning. Alle banden krijgen dan een sensor die de druk op meet en sturen deze naar een centraal kastje dat de meeste nieuwe auto's tegenwoordig al hebben. Dit kastje leest deze waarde uit en stuurt dit door naar de meter waarop u kunt aflezen wat de spanning is per band. Dit geldt voor alle 5 de banden (inclusief reservewiel). Het mooiste van dit nieuwe systeem is dat als u de banden wisselt voor winterbanden (of andersom) dan leest dit systeem deze banden ook direct uit en weet u dus direct of ook deze banden de juiste spanning hebben. Meer informatie over de automatische controle module en het uitlezen van bandenspanning van Johnson Controls.

 

Een meter om de banden spanning af te lezen - dan weet u hoe het er voor staat!

Bandenspanning langer op pijl met stikstof in de autobanden

Als u de bandenspanning in de autobanden langer op pijl wilt houden dan kunt u er ook voor kiezen om stikstof in de banden te laten lopen. Dit kost ongeveer € 3,- per band maar de band blijft daardoor ongeveer 2 keer langer op de juiste spanning. Stikstof heeft dikkere moleculen dan lucht waardoor er minder uit de band ontsnapt. De band loopt dus langzamer leeg en blijft langer op de juiste spanning zitten. Meer informatie over de stikstof banden.