Stikstof banden - Autobanden vullen met stikstof heeft veel voordelen

Het vullen van de banden met stikstof in plaats van lucht heeft enkele grote voordelen. De autobanden blijven wel 4x langer op de juiste spanning, Stikstof is een dikker gas dan zuurstof, waardoor het minder gemakkelijk uit de band verdwijnt. Ten opzichte van een band met een te lage spanning is de wrijving lager, waardoor de band 25 tot 35% langer meegaat en het brandstofverbruik gunstiger is. Ook is de remweg korter en de wegligging beter.

 

De combinatie van vocht, vuil en zuurstof veroorzaakt corrosie aan het stalen of aluminium wiel. Wanneer banden met stikstof worden gevuld bij een bandenservicebedrijf, haalt de apparatuur de zuurstof uit de band. Het is een volstrekt droog gas, waardoor roestvorming bij de velgen wordt voorkomen en daardoor dus geen kleine lekkages kunnen voorkomen. Stikstof is reukloos, onbrandbaar en niet giftig. Het heeft zelfs een vlamdovend effect.

Met stikstof banden rijdt een auto beter, zuiniger en veiliger.

Andere voordelen zijn een beter en constanter rijcomfort en een optimaler weggedrag. Daarmee zorgt het gebruik van stikstof ook voor verhoogde veiligheid op de weg. Zo is de kans op oververhitting van een band die op de juiste spanning is veel kleiner. Dat vermindert de kans op temperatuurstijgingen of een klapband, ook bij hoge belasting van de banden.

Een stikstofvulling kost enkele euro's per band. Je kunt daarvoor terecht bij de meeste bandenspeciaalzaken zoals Euromaster, Profile Tyrecenter, etc. Doordat stikstof banden langer op spanning blijven, zal hij in de praktijk langer meegaan en het brandstofverbruik van de auto beperken.