Zelflerende bandenspanning Controle Johnson Controls

Steeds vaker ziet men controle systemen voor het bewaken van de bandenspanning terug komen in auto's, tijdschriften over auto's en nieuwberichten. Niet gek ook aangezien het hier toch gaat om uw veiligheid en portomonee aangezien u met dit nieuwe systeem van Johnson Controls niet snel meer op banden zult rijden met te lage spanning. Dit nieuwe systeem zal volgens de EU richtlijnen rond 2012 standaard ingebouwd gaan worden bij alle nieuwe auto's. De zelflerende bandenspanningscontrole van Johnson Controls zorgt niet alleen voor extra veiligheid op de weg maar het zorgt er ook voor dat uw auto zuiniger gaat rijden dan ooit tevoren.

Er zijn in principe 2 types systemen namelijk het actieve meetsysteem en een passief meet systeem. De actieve meetsystemen maakte het erg lastig om de banden van je auto te verwisselen. Johnson Controls heeft daar nu iets op gevonden. Het zelflerende TPMS (Tire Pressure Monitoring System) is eigenlijk een aanpassing op een bestaand systeem wat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. De passieve systemen waren afgelopen jaren een stuk populairder door de lagere kosten. Dit systeem werkt door toerentalsensoren op de wielen (afkomstig van het ABS) ook te volgen voor de druk in de banden.

De nieuwe systemen zijn een stuk ingewikkelder maar dit zijn dan ook actieve systemen. Een actief systeem heeft eigen sensoren op de velg of achterop het ventiel van alle vier de wielen. Dit is een vele malen nauwkeuriger systeem maar door de extra apparatuur om alles goed uit te lezen ook vele malen duurder. Het vervelende van de huidige actieve systemen is dat het niet zo gemakkelijk is om maar even een wiel te wisselen.

Nu is er dus 1 centrale antenne om de signalen op te vangen. De antenne kan op diverse manieren geprogrammeerd worden zodat het weet welk wiel welke antenne gebruikt en welke antennes bij dezelfde set horen.

Johnson Controls TPMS

Het allergrootste nadeel van dit gehele systeem is dat elke keer als er een wiel gewisseld wordt (voor en achter bijvoorbeeld voor gelijkmatige slijtage of bij aanschaf van een winterbandenset) dan moet het systeem weer opnieuw ingesteld worden en dit kan niet door de gebruiker gedaan worden maar dit moet in een garage waarbij eerst uigezocht moet worden welk systeem gebruikt wordt en hoe dit werkt. Dit maakt het actieve TPMS van dit moment nog duurder dan het in aanschaf al is.

Automatische herkenning

Het nieuwe systeem van Johnson Controls is een zelflerend TPMS oftewel een systeem dat zelf kan leren (zoeken). Dit is een zogeheten slim systeem wat zelf de juiste set opzoekt. Het systeem heeft een geheugen van 2 complete sets met banden.

Dit betekend dat zelfs als u wisselt van zomer naar winterbanden dat het systeem binnen 2 minuten de nieuwe set herkend heeft en nog beter, het systeem bepaald op basis van de antennes/signalen van de wielen welk wiel waar gemonteerd is. Zo hoeft u dit dus nooit meer bij te stellen en hoeft u dus niet op te letten dat de band van rechtsachter ook weer rechtsachter geplaatst wordt. Het systeem leest de band uit en niet de positie.

Daarnaast wordt dit nieuwe systeem ingebouwd in het stuurapparaat, wat een stuk gemakkelijk gaat dan de huidige TPMS systemen. Het nieuwe systeem maakt gebruikt van de ABS/ESP signalen om uit te zoeken welk wiel waar is gemonteerd en neemt dit gelijk mee in de “berekening”. Dit systeem zou dus alle huidige problemen direct op kunnen lossen.

Bron: Cartuning-guide.com