Run flat banden.

Run flat banden worden in toenemende mate gemonteerd.onder nieuwe auto’s in de duurdere prijsklassen. Het grote voordeel hiervan is, dat als de luchtdruk wegvalt, de auto bestuurbaar blijft. Een lekke band is altijd erg vervelend, het omwisselen zorgt voor een hoop ergernis. Helemaal bij slecht weer. Maar voor dit probleem zijn deze banden de oplossing.

Uitgangspunt bij alle systemen van Run flat banden is dat er bij het lek raken van de band nog met aangepaste snelheid een afstand van 80 km. afgelegd kan worden naar de dichtstbijzijnde garage.

 

Er zijn twee soorten Run flat banden:

  • Runflat met een binnenring op de velg o.a. PAX systeem van Michelin
  • Runflat met een versterkte zijwand

De "zelfdragende” autobanden zijn zelfs nog in volledig drukloze toestand bruikbaar. De veiligheidssystemen op je auto zoals ABS, ASC en DSC blijven ook bij volledig drukverlies gewoon actief. Het nadeel van goed functionerende Run flat banden is dat je vaak niet merkt dat je een lekke band hebt. Om dit op te vangen zijn wordt door middel van een indicator in de auto gewaarschuwd als er sprake is van drukverlies in één van de banden.

 

 

Run flat banden worden onder andere al standaard of als optie geleverd op automerken als, Mercedes, BMW, Renault, Rolls Royce, Peugeot, Lancia, Lexus en Audi. In de nabije toekomst zullen meer automerken deze run flat autobanden standaard gaan leveren.

Op een bestaande auto met "gewone" autobanden is het niet gebruikelijk om deze autobanden te monteren. Je auto dient dan ook voorzien te zijn van een bandenspanningcontrole systeem en de vering dient afgesteld te zijn op de veelal stuggere Run flat banden.