Winterbanden - overtuigende voordelen

Het idee dat winterbanden slechts voordeel op sneeuw en ijs hebben is achterhaald. De zachtere rubbersamenstelling en de vooruitgang in profielopbouw hebben moderne winter banden, wat betreft de verkeersveiligheid op zowel koude als op natte wegen aanzienlijk verbeterd. December 2009 is gekenmerkt door witte wegen, veel sneeuw, ijs en gladheid. Vele mensen hebben hier het voordeel kunnen nemen van dit type band en toch was er voor 20 miljoen euro meer schade gereden omdat zoveel mensen nog niet op winterbanden rijden.

De voordelen van winterbanden zijn overtuigend:

  • Langere levensduur
  • Minder gewicht
  • Verminderde rolweerstand
  • Een aanzienlijke kortere remweg op zowel een nat als een droog wegdek.

Het ontwerp en de technologie van de auto is aanmerkelijk vooruitgegaan, het ontwerp van de autoband is hetzelfde ondergaan. Maar het is onredelijk om één bandtype te verwachten die goed presteert in zowel + 30°C als -15°C. De omgevingstemperatuur is een beslissende factor waarop een bandtype de hoogste veiligheid aan de weggebruiker biedt. ’s Winters is de weg altijd minder betrouwbaar dan in de zomer; dan maakt het niet uit of je te maken hebt met sneeuw, ijzel of een nat wegdek, de grip is altijd beduidend minder dan in de zomer. Daarom bieden winter banden ook uitkomst.

winter banden

Dankzij de specifieke vorm van de banden, die het water onder de band afvoert, vermindert een band de risico’s van aquaplaning. Ze hebben een veel betere grip en een uitstekende rij-eigenschappen, dankzij het profiel dat dieper is dan bij een zomerband. Het profiel van de winterbanden hebben veel meer lamellen dan een zomerband, zodat hij meer grip heeft in sneeuw. En ze hebben een bijzonder rubbermengsel met silica dat zich aanpast aan de koude temperaturen en zorgt voor een groter remvermogen.

Als de temperatuur onder 7°C komt geven winterbanden door hun speciale rubbersamenstelling en profielopbouw, een betere grip op droge, natte, bevroren en besneeuwde wegen. Ze zijn belangrijk voor uw veiligheid en die van anderen. Het maakt niet uit of u nu op de snelweg, autoweg of in een woonwijk rijdt, veiligheid zal altijd in Nederland voorop blijven staan. Besluit daarom vandaag nog om hier ook uw steentje aan bij te dragen en maak vandaag nog de overstap.

Houdt ook uw winterbanden op de juiste spanning

Of het nu gaat om all-round banden of om winter banden de juiste bandenspanning is daarbij altijd erg belangrijk. Net als in de zomer kan de juiste spanning in uw band zorgen voor meer grip dus meer controle en dus meer veiligheid. Als iedereen op deze wijze bij zou dragen aan een veiliger verkeer dan kunnen tussen de 10 en 20% van de ongelukken voorkomen worden. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat deze percentages veroorzaakt worden door mensen die rijden op te zachte banden waardoor ze net dat stukje controle missen op de weg op het moment dat het nodig is. Hetzelfde geldt voor mensen die rijden met banden die eigenlijk al niet meer kunnen. Te weinig profiel op de hoofdnerf of de zijkant van de band kan hetzelfde probleem veroorzaken als te weinig of te lage bandenspanning. Zorg daarom altijd voor de juiste spanning en help het verkeer veiliger maken dan ooit tevoren.