Caravanbanden - net zo belangrijk als autobanden

Bij caravanbanden is enige reserve in maximale belasting aan te raden omdat hij vaak zwaarder is dan je denkt! Grote controles in de vakantieperiode tonen steeds weer opnieuw aan dat de banden van caravans, kampeerauto's en vouwwagens te weinig aandacht krijgen. De keuze voor de juiste band is door de zware belasting en het relatief weinig gebruik zeer belangrijk.

De juiste caravanbanden

Veel caravanbezitters zijn zich vaak niet bewust van de zware taak die de banden hebben in vergelijking met de autobanden onder het trekkend voertuig. Ze worden vaak blootgesteld aan een overbelasting en te lage bandenspanning. De slijtage is ondanks de minder gemaakte kilometers groter, zodat deze banden veel eerder aan vervanging toe zijn. Gedurende de stallingperiode van de caravan zijn sommige onderdelen zonder gebruikt te zijn toch versleten.

 

Ook de caravanbanden op juiste spanning houden

Voor caravan banden geldt dat ze het einde van zijn leven na 6 - 8 jaar bereiken, zelfs al zien zij er nog goed uit en is er niet veel mee gereden. Het rubbermengsel veroudert en verliest een aantal van zijn eigenschappen.

  • Hoge temperaturen en rechtstreeks zonlicht versnellen het verouderingsproces
  • De caravan banden die lange tijd stilstaan moeten worden afgeschermd tegen de zon
  • Banden die niet continu worden gebruikt moeten na 5-7 jaar worden vervangen
  • Reservebanden die ouder zijn dan 6 jaar mogen uitsluitend in extreme noodsituaties worden gebruik